dilluns, 27 de novembre del 2017

Resultado de imagen de el petit princep pelicula
 
1. Fes la sinopsi ( És una recopilació de dades dels punts principals d'una obra, per tal de veure'n els aspectes més rellevants. A les sinopsi sigui de llibre o de pel·lícula no s'han de donar detalls del desenllaç, ja que la sinopsi ha de buscar l'interès del lector per l'obra que s'hi explica) de la pel·lícula El Petit Príncep.

Hem d'oblidar els records de quan erem petits? El petit princep, ens demostra que per molt majors o madurs siguem, mai hem d'oblidar als que ens han dedicat el seu valuós temps ..






dijous, 16 de novembre del 2017


Socials


 Resultado de imagen de feudalisme

     1. Explica el que era el feudalisme.

   - És la limitació del poder del rei i la divisió.

     2. Dibuixa la piràmide del feudalisme amb els diferents estaments.



Resultado de imagen de societat feudal piramide



     3. Explica amb les teves paraules quin era el pensament il·lustrat. Cita'n autors importants i explica'n les seves teories

Es un moviment cultual en tenir la fe absoluta a la raó.
En Isaac Newton i en John Locke.











Resultado de imagen de el petit princep

"Antoine de Saint-Exupéry, cèlebre escriptor i aviador francès, autor d''El Petit Príncep'. Aquesta efemèride ha sigut celebrada a les xarxes socials com Twitter, on Saint-Exupéry, nascut en el si d'una família d'aristòcrates de Lió i desaparegut el juliol del 1944 quan pilotava un avió de l'Exèrcit francès, ha sigut 'trending topic' del dia. Per recordar-lo, repassem algunes de les millors frases d''El Petit Príncep', la seva obra més famosa. Trufada d'experiències autobiogràfiques, aquesta novel·la curta és el llibre francès més llegit i més traduït del món. Considerat un llibre per a nens, en realitat tracta temes profunds com el sentit de la vida, la soledat, l'amistat, l'amor i la pèrdua."

FRASES EMBLEMÀTIQUES DEL LLIBRE QUE T'AGRADARAN, LES HAS DE LLEGIR, PENJAR AL TEU BLOG I EXPLICAR-NE EL SIGNIFICAT DE CADA UNA:

1. "Demano perdó als nens per haver dedicat aquest llibre a una persona gran. Tinc una bona excusa: aquesta persona gran és el millor amic que tinc al món. Tinc un altra excusa: aquesta persona gran ho pot entendre tot, fins i tot els llibres per a nens. Tinc una tercera excusa: aquesta persona gran viu a França, on passa gana i fred. I és clar, necessita molt que la consolin. Si amb totes aquestes excuses no n'hi ha prou, vull dedicar aquest llibre al nen que va ser aquesta persona gran. Totes les persones grans han començat essent nens. (Però n'hi ha poques que se'n recordin)".
1- Valoren el temps i les coses que té al voltant, ja que tots hem estat nens i hi ha persones que no li han donat tant de valor per enrecordar-se'n i dedica les causa al seu millor amic. 
2. "Quan un està molt trist són agradables les postes de sol".
2- Quant un esta de humor baix les postes de sol son com una escapada a la tranquil·litat, es troba més millor i bé. 
3. "Els homes ja no tenen temps per conèixer res; compren les coses ja fetes als comerciants; però com que no hi ha cap comerciant d'amics, els homes ja no tenen amics".
3- Als homes no valoren els amics que tenen, per que ho volen tot preparat i es pensen que si van així per la vida lis anirà millor, i en veritat quant es donin conte, estaran tots sols. 
4. "Les paraules són font de malentesos".
4- Algunes paraules depen de les persones que tels he diu, poden tenir malentesos i arribar a ofendre-se
5. "Això que veig aquí només és una escorça. El verdaderament important és invisible".
5-Hi ha coses 
6. "Caminant en línia recta, no es pot arribar gaire lluny".
7. "Nosaltres, que comprenem la vida, ens burlem dels números".
8. "Als grans els agraden les xifres. Quan se'ls parla d'un nou amic, mai pregunten sobre el que és essencial".
9. "S'ha de demanar a cadascú el que està al seu abast".
10. "Aquest és el meu secret: només s'hi veu bé amb el cor. L'essencial és invisible als ulls".
11. "Si tu em domestiques, llavors tindrem necessitat l'un de l'altre. Per a mi seràs únic al món. Per a tu, jo seré únic al món".
12. "El que fa bonic un desert és que en algun lloc amaga un pou".
13. "No era més que una guineu semblant a cent mil altres. Però jo la vaig fer la meva amiga i ara és única al món".
14. "És el temps que has perdut amb la rosa, que la fa tan important".
15. "És molt més difícil jutjar-se a un mateix que jutjar els altres. Si aconsegueixes jutjar-te rectament és que ets un verdader savi".
Resultado de imagen de el petit princep fragments

Resultado de imagen de la oracion

 Entra en estos links y haz los ejercicios interactivos sobre la oración simple.

1. http://www.xtec.cat/~jgenover/sn01.htm

2.  http://roble.pntic.mec.es/~msanto1/lengua/2sujeto.htm

3. http://lenguayliteratura.org/hot/057/index.htm

4. http://www.tinglado.net/?id=jugamos-a-analizar-i

dimarts, 14 de novembre del 2017

Un poc de literatura


    1. Cerca informació sobre Joanot Martorell. Explica la seva vida i conta aquell aspecte que trobis més particulars. Època a la qual pertanyia? Característiques?
  • Joanot Martorell : El seu naixement se situa cap a 1413 a la ciutat de València. Segons l'historiador Jaume Chiner la seva família era originària de Gandia, encara que estava establerta a València des de l'any 1400. El seu avi, Guillem Martorell, va ser conseller reial i el seu pare, Francesc Martorell, casat amb Damiata Abelló, va ser majordom del rei Martí l'Humà .2 Una germana de Joanot Martorell, Isabel, va estar casada amb Ausiàs March.
  •  A quina època pertanya: Segla d' or valencià
    2. Comenta la seva gran obra Tirant lo blanc. Penja al teu bloc tota la informació que trobis, en fas un resum i copia'n un fragment. Explica les característiques de l'època medieval en aquest fragment i el contingut.  
  • Tirant lo blanc: Tirant lo blanc, es una novel·la del escriptor  valencià Joanot Martorell i que se suposava conclosa per Martí Joan de Galba -idea que encara avui no es descarta-, publicada a València el 1490,1 en ple Segle d'Or valencià.
    • Resum i argument: Es tracta d'una obra de gran extensió, que comença amb la narració de les aventures de Guillem de Varoic, qui imposa a Tirant en les normes de la cavalleria.
    • Tirant es forma a Anglaterra, on Martorell va viure a 1438 i 1439. Combina un realisme directe i cru amb els ideals cavallerescos de l'època. L'heroi és armat cavaller després diversos combats singulars contra reis, ducs i gegants.
      Aquí l'amor és sensual, en lloc de platònic: es presenten amb gran expressivitat les escenes eròtiques o amoroses. I en lloc de les inversemblants proeses i sorprenents formes de vida d'altres cavallers ficticis, l'autor es recrea, no sense cert sarcasme, en els detalls quotidians, i en aspectes més prosaics, sovint amb maledicència.
      • Característiques de l'època medieval:

El Petit Príncep

Aquí teniu un fragment del llibre El petit príncep. Esper que vos agradi i vos faci meditar. Reflexionar sobre el que és realment important en aquesta vida i adonar-nos de si ho tenim oblidat. Després el podeu incorporar al vostre blog amb un comentari personal com a introducció. Aquest llibre no vos el podeu perdre! També cerca informació sobre el seu autor i sobre el llibre mateix.

Heu de saber que ja hi ha la pel·lícula en dibuixos animats i és molt bona. 

Resultado de imagen de el petit princep pelicula
Informació sobre el llibre: 
És l'obra més coneguda dAntoine de Saint-Exupéry. Publicat el 1943 a Nova York  és un conte poètic i filosòfic sota l'aparença d'un conte per a nens.
La història narra la trobada entre un nen i un aviador, els diàlegs que tenen i com aquests fan replantejar la vida a l'adult. El llibre està il·lustrat amb dibuixos del mateix autor, que formen part de la narració i que són tant o més coneguts que el conte. Cada capítol relata una trobada del petit príncep que resta perplex pel que fa al comportament absurd de les «persones grans». Cadascuna d'aquestes trobades pot ser llegida com una al·legoria.
Informació sobre l'autor:
L'autor Antonine de Saint-Exupéry, es un escriptor i aviador Francés que va quedar orfe de pare, i es va criar en l'entorn femení d'una família aristocràtica arruïnada de la ciutat de Lió. Va fer el batxillerat el 1917 i, després de ser rebutjat a l'escola naval, es va fer pilot quan estava fent el servei militar el 1921, a Estrasburg.














“Hola, bon dia -digué la guineu.
- Qui ets? -digué el petit príncep-; ets força bonica.
- Sóc una guineu -digué la guineu.
- Vine a jugar amb mi -digué el petit príncep-: estic molt trist…
- No puc -digué la guineu-, no hi puc jugar, amb tu. No estic domesticada.
- Ah! Perdona -va fer el petit príncep.
Però després d’una reflexió, afegí:
- Què vol dir “domesticar”?
- És una cosa molt oblidada -digué la guineu-. Vol dir “crear lligams”.
- Crear lligams?
- Sí -digué la guineu-. Per ara tu només ets per a mi un noi semblant a d’altres cent mil nois. I jo no tinc necessitat de tu. I tu tampoc no tens necessitat de mi. Jo no sóc per a tu sinó una guineu semblant a cent mil d’altres. Però, si em domestiques, tindrem necessitat l’un de l’altre. Tu seràs per a mi únic al món. Jo seré per a tu única al món.
(…)
-La meva vida és monòtona. Jo caço les gallines, els homes em cacen a mi. Totes les gallines s’assemblen i tots els homes s’assemblen. Això em provoca tedi. Però si tu em domestiques, la meva vida serà assolellada. Coneixeré un soroll de passos que serà diferent de tots els altres. Els altres passos em fan tornar al cau. Els teus me’n faran sortir, com una música. I després, mira! veus, allà baix, els camps de blat? Jo no en menjo, de pa. El blat és inútil per a mi. Els camps de blat no em recorden a res. Què n’és de trist això. Però els teus cabells són color d’or. Serà meravellós quan m’hauràs domesticat. El blat, que és daurat, em farà recordar de tu. M’agradarà la remor del vent entre el blat…
La guineu va callar i es quedà mirant el petit príncep llarga estona:
- Si em vols fer el favor… domestica’m! -digué.
- Prou voldria -respongué el petit príncep-, però no tinc gaire temps. Tinc amics per descobrir i moltes coses per conèixer.
- Només es coneixen les coses que domestiquem -digué la guineu-. Els homes ja no tenen temps de conèixer res. Tot ho compren fet, a les tendes. Però com que de tendes d’amics no n’hi ha, els homes ja no tenen amics. Si vols un amic, domestica’m.
- Què s’ha de fer? -digué el petit príncep.
- S’ha de ser molt pacient. Primer t’asseuràs una mica de lluny de mi, sobre l’herba. Jo et miraré de cua d’ull i tu no diràs res. El llenguatge és font de malentesos. Però cada dia podràs seure una mica més a prop…
El petit príncep va tornar l’endemà.
- Hauria estat millor venir a la mateixa hora -digué la guineu-. Si véns, per exemple, a les quatre de la tarda, des de les tres començaré a ser feliç. Com més temps passi, més feliç em sentiré. A les quatre ja em posaré anguniosa i plena de neguit; descobriré què val la felicitat!! Però si véns a qualsevol hora, mai no sabré a quina hora guarnir-me el cor…
És així com el petit príncep domesticà la guineu. Quan fou hora de marxar:
- Tinc ganes de plorar!… -digué la guineu.
- Tu en tens la culpa -digué el petit príncep-; jo no et volia pas cap mal, però tu vas voler que et domestiqués…
- És clar que sí -digué la guineu.
- Però te tocarà plorar!
- I força -digué la guineu.
- Així no hi has guanyat res!
- Sí que hi he guanyat -digué la guineu-, per allò del blat.
(…)
- Adéu -digué.
- Adéu -digué la guineu-. Heus aquí el meu secret. És molt senzill: només hi veiem bé amb el cor. Tot el que és essencial és invisible als ulls.
- És el temps perdut amb alguna cosa el que la fa important. Els homes han oblidat aquesta veritat -digué la guineu-. Però tu no ho oblidis. Et fas responsable per sempre més del que tu has domesticat”.
Antoine de Saint-Exupéry. El Petit Príncep.

dijous, 9 de novembre del 2017


DIMECRES, 8 DE NOVEMBRE DE 2017

Barbarismes



Cerca la paraula correcta als següents barbarismes
Despues: Després 
Puesto: Lloc 
Semafuru:  Semàfor 
pues/pos: Dons 
barco:  Vaixell 
deport: Deport 
campeonat: Campionat 
tenir que: Hem de 
Cantitat: Quantitat 
Casi: Gairebé 

dimarts, 7 de novembre del 2017

Resultado de imagen de varietat formal i informal exercicis



Entra en aquest link i fes els exercicis sobre coherència textual a l'apartat de VARIACIÓ: REGISTRES.

http://www.edu365.cat/eso/muds/catala/mudsmots/rica/02_1.html

La coherència textual

Activitats coherència textual


1. Explica per què els següents textos no són coherents en cada cas:


- La taula menjava a qualsevol hora. Per que les taules no mengen  
- El meu gendre va venir a sopar ahir (no tinc cap fill/a).  

- Vés a la perfumeria i compra dos quilos de llenties.  A la perfumeria no se compra llenties.

- Hi havia una dona passejant per la vorera. El meu germà va acabar la carrera l’any passat. M’encanta anar de compres.  Xerra de temes diferents.

- Joan Miró va néixer a Barcelona. Va pintar Dona i Ocell. Va viure a París. Va cedir terrenys per a la Fundació de Palma de Mallorca. En la seva primera etapa va estar adscrit al Surrealisme. Esta desordenada.

- Era de nit i tanmateix plovia. Pot ploura a totes hores.


2. Redacta novament els textos anteriors de manera que siguin coherents.
- La nina menjava a qualsevol hora.
-El seu gendre va venir a sopar ahir. 
-Ves a la perfumeria i compra 2 perfums de home. 
-Hi havia una dona que passejava per la vorera i el seu germà va acabar la carrera l'any pasar  

3. Llegeix els textos següents:

Text 1: 
“Quan una persona que coneixes o desconeixes, això no importa, parla, has de prestar-li 
tota l’atenció que et sigui possible, tant si vols com si no vols, tant si et cau bé com si no, 
mirant-li la cara o els ulls perquè si mires a una altra part o fas algun moviment, la pots 
distreure...” 

a) Hi sobra informació? En falta? 
No, la informació esta completa. 
b) Torna a escriure el text eliminant el que no és necessari.
Tot es necessari.

Text 2: 
“En el cas que trobeu una criatura perduda en un camp de futbol, cal que desdramatitzeu la 
situació tant com us sigui possible i que l’acompanyeu a algun lloc on hi hagi algú que 
pugui fer quelcom per ajudar-lo”. 

a) Quines són les idees rellevants del text? N’hi ha d’irrellevants? Quines? 
No té coherència.
b) Redacta el text, eliminant allò que no és necessari.

“En el cas que trobeu una criatura perduda en un camp de futbol, cal que desdramatitzeu la 
situació tant com us sigui possible i que acompanyeu a algun lloc on hi hagi algú que 

pugui fer quelcom per ajudar-lo”. 









dijous, 2 de novembre del 2017







Resultado de imagen de barbarisme
    
      1. Entra a n'aquest link per practicar els barbarismes:

        http://www.mariainmaculada.es/valencia/recursos/barbarismes.htm



https://78572f6f-a-62cb3a1a-s-sites.googlegroups.com/site/catalapacfgs/2-5-1-propietats-textuals-exercicis/ctext91.JPG?attachauth=ANoY7cr4BBMGx9wMZ2tPFwrETIPP7qhsQ0RHUj8MmEWyS1FoWcA7PW1PF7IEMbUcxiJb2ojwa6In6wMlkeN5l8csw7-uYWlPRA5SBXCzZIYitai5UGeAPGwvrIT1fKFxS0eUJ35xxUQIczdO-yqYoIVmjYdjO6pSE56OAiUDDjg5BO89HozI9pVHzuz3yV2TIgKNd3jCNhV3yIfmvxcL3GLZ_gkMOhDVTtA5nU8JGujRe_YWzM-UJIr_1Ifw0wBL6ONkZBP1tsUb&attredirects=0

La història que explicaré és inquietant,és certa, jo treballo a Vic,i visc a Santa Coloms de Farners. El dia 7 de febrer vaig sortir de treballar a quats de tres de matinada i vaig agafar l'Eix Transversal com faig sempre. Estava a l'altura d'Espinelves, després d'un revolt.Vaig veure un senyor dret al costat de l'autovia com, fes autoestop. No em vaig aturar, no agafo mai ningú i menys de nit.


I Ja feia una estona que l'havia deixat endarrere, després de passar un túnel. Vaig mirar pel retrovisor i vaig tenir un dels ensurts més besties de la meva vida..Al seient del darrera, somrient, hi havia aquell home que feia autoestop i vaig fer una frenada i vaig aturar- me al marge vaig sortit cotxe, i disparat del cotxe i, ja era fora vaig veure que aquella persona ja no hi era i havia desaparegut.


 L'autovia estava completament deserta i vaig agafar tant por que no hi he tornat a passar més a la nit. 

Tots Sants i Halloween

Resultado de imagen de halloween

              1. Fes una comparativa de la festa de Tots Sants i la festa de Halloween. Penja imatges de cada una. Procura emprar correctament les quatre habilitats lingüístiques: Correcció, adequació, cohesió i coherència.

  • Tots sants. 


L'1 de novembre de 1755, cap a les 10 del matí, un terratrèmol d'almenys 8,5 graus en l'escala Richter va sacsejar Portugal i el sud d'Espanya. Era l'hora de missa major i les esglésies de Lisboa estaven abarrotades de feligresos. Al primer tremolor li va seguir un altre i per tres vegades la ciutat es va veure sacsejada en qüestió de sis o set minuts, fent estremir els seus fonaments. Molts no van tenir temps d'escapar dels temples on celebraven el dia de Tots Sants. Es van obrir profundes esquerdes als carrers, van caure cornises sobre els espantats transeünts que fugien dels primers ensorraments. Els incendis es van estendre per la ciutat, arrasant el que encara quedava en peu. En pocs minuts Lisboa, que s'havia fet de dia amb sol i agradables temperatures, es va convertir en un autèntic infern.

El terratrèmol, amb epicentre al fons submarí, a unes dues-centes milles de la costa del Cap de Sant Vicent, originar tres tsunamis que van acabar amb la part baixa de la ciutat. «El mar va pujar de tal manera que molts vaixells van ser arrossegats fins terra», va relatar el marí suec Fredric Christian Sternleuw, que va descriure aquell dia com «l'esdeveniment més tràgic que ha pogut veure l'ull humà».

Es creu que uns 15.000 lisboetes van morir aquell dia, tot i que hi ha fonts que eleven el nombre fins a les 100.000 persones.

Grabado holandés del terremoto de Lisboa

  • Halloween
Celebració moderna resultat del sincretisme originat per la cristianització de la festa de la fi d'estiu d'origen cèltic anomenada Samaín.1 2 3 4

Se celebra internacionalment en la nit del 31 d'octubre, sobretot en la angloesfera, com Canadà, Estats Units, Irlanda o el Regne Unit, i, en menor mesura, en altres llocs com Espanya i Iberoamèrica. Tot i pertànyer al món anglosaxó, en Australia5 i Nova Zelanda no s'observa aquest costum tant com en els altres països.

Opinió personal              Explica si trobes que la  tauromàquia  s'hauria de prohibir i per què. Recorda que per defensar la t...