dijous, 2 de novembre del 2017

Tots Sants i Halloween

Resultado de imagen de halloween

              1. Fes una comparativa de la festa de Tots Sants i la festa de Halloween. Penja imatges de cada una. Procura emprar correctament les quatre habilitats lingüístiques: Correcció, adequació, cohesió i coherència.

  • Tots sants. 


L'1 de novembre de 1755, cap a les 10 del matí, un terratrèmol d'almenys 8,5 graus en l'escala Richter va sacsejar Portugal i el sud d'Espanya. Era l'hora de missa major i les esglésies de Lisboa estaven abarrotades de feligresos. Al primer tremolor li va seguir un altre i per tres vegades la ciutat es va veure sacsejada en qüestió de sis o set minuts, fent estremir els seus fonaments. Molts no van tenir temps d'escapar dels temples on celebraven el dia de Tots Sants. Es van obrir profundes esquerdes als carrers, van caure cornises sobre els espantats transeünts que fugien dels primers ensorraments. Els incendis es van estendre per la ciutat, arrasant el que encara quedava en peu. En pocs minuts Lisboa, que s'havia fet de dia amb sol i agradables temperatures, es va convertir en un autèntic infern.

El terratrèmol, amb epicentre al fons submarí, a unes dues-centes milles de la costa del Cap de Sant Vicent, originar tres tsunamis que van acabar amb la part baixa de la ciutat. «El mar va pujar de tal manera que molts vaixells van ser arrossegats fins terra», va relatar el marí suec Fredric Christian Sternleuw, que va descriure aquell dia com «l'esdeveniment més tràgic que ha pogut veure l'ull humà».

Es creu que uns 15.000 lisboetes van morir aquell dia, tot i que hi ha fonts que eleven el nombre fins a les 100.000 persones.

Grabado holandés del terremoto de Lisboa

  • Halloween
Celebració moderna resultat del sincretisme originat per la cristianització de la festa de la fi d'estiu d'origen cèltic anomenada Samaín.1 2 3 4

Se celebra internacionalment en la nit del 31 d'octubre, sobretot en la angloesfera, com Canadà, Estats Units, Irlanda o el Regne Unit, i, en menor mesura, en altres llocs com Espanya i Iberoamèrica. Tot i pertànyer al món anglosaxó, en Australia5 i Nova Zelanda no s'observa aquest costum tant com en els altres països.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Opinió personal              Explica si trobes que la  tauromàquia  s'hauria de prohibir i per què. Recorda que per defensar la t...