dimarts, 14 de novembre del 2017

Un poc de literatura


    1. Cerca informació sobre Joanot Martorell. Explica la seva vida i conta aquell aspecte que trobis més particulars. Època a la qual pertanyia? Característiques?
  • Joanot Martorell : El seu naixement se situa cap a 1413 a la ciutat de València. Segons l'historiador Jaume Chiner la seva família era originària de Gandia, encara que estava establerta a València des de l'any 1400. El seu avi, Guillem Martorell, va ser conseller reial i el seu pare, Francesc Martorell, casat amb Damiata Abelló, va ser majordom del rei Martí l'Humà .2 Una germana de Joanot Martorell, Isabel, va estar casada amb Ausiàs March.
  •  A quina època pertanya: Segla d' or valencià
    2. Comenta la seva gran obra Tirant lo blanc. Penja al teu bloc tota la informació que trobis, en fas un resum i copia'n un fragment. Explica les característiques de l'època medieval en aquest fragment i el contingut.  
  • Tirant lo blanc: Tirant lo blanc, es una novel·la del escriptor  valencià Joanot Martorell i que se suposava conclosa per Martí Joan de Galba -idea que encara avui no es descarta-, publicada a València el 1490,1 en ple Segle d'Or valencià.
    • Resum i argument: Es tracta d'una obra de gran extensió, que comença amb la narració de les aventures de Guillem de Varoic, qui imposa a Tirant en les normes de la cavalleria.
    • Tirant es forma a Anglaterra, on Martorell va viure a 1438 i 1439. Combina un realisme directe i cru amb els ideals cavallerescos de l'època. L'heroi és armat cavaller després diversos combats singulars contra reis, ducs i gegants.
      Aquí l'amor és sensual, en lloc de platònic: es presenten amb gran expressivitat les escenes eròtiques o amoroses. I en lloc de les inversemblants proeses i sorprenents formes de vida d'altres cavallers ficticis, l'autor es recrea, no sense cert sarcasme, en els detalls quotidians, i en aspectes més prosaics, sovint amb maledicència.
      • Característiques de l'època medieval:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Opinió personal              Explica si trobes que la  tauromàquia  s'hauria de prohibir i per què. Recorda que per defensar la t...